keskiviikko 19. tammikuuta 2011

HP-TÄHTIÄ SUOMESSA

 Muutama viikko sitten Suomen Harry Potter-fanit kokivat jännittäviä hetkiä, kun kaksi Harry Potter-näyttelijää kävi Helsingissä promoamassa uusinta 17.11 ensi-iltaan tullutta Harry Potter-elokuvaa Kuoleman Varjelukset (osa 1). Haastattelun lisäksi Luna Lovekivaa esittävä Evanna Lynch ja Neville Longbottomia näyttelevä Matthew Lewis jakoivat halukkaille nimikirjoituksia.

Itse saavuin Helsinkiin noin klo 13.30 eli reilu pari tuntia ennen tapahtuman virallista alkua. Tennispalatsilla ei ollut vielä paljoakaan väkeä, vain kaikkein fanaattisimmat fanit olivat jo aamupäivällä saapuneet jonottamaan eturivin parhaita paikkoja. Pääsin siskojeni kanssa eturiviin, ja siitä se jonotus sitten alkoi. Nojailimme turva-aitoihin ja seurasimme, kuinka järjestysmiehet asensivat valoja, äänentoistolaitteita ja muita teknisiä laitteita.

Pikku hiljaa porukka lisääntyi, ja sitä mukaa jalkakäytävä, johon katsomo ylettyi, tukkeutui kokonaan. Ohikulkijat ihmettelivät, minkä takia monia satoja ihmisiä oli kerääntynyt Finnkinon leffateatterin eteen, ja huomatessaan lavan ja sen taustalla olevan suuren leffajulisteen he tajusivat asian. Jotkut ohikulkijoistakin jäivät odottelemaan tapahtuman alkua, mutta suurin osa kiersi väkijoukon tuijottaen samalla oudosti pukeutuneita Potter-faneja, joista osa aikoi osallistua myöhemmin illalla järjestettävään pukukilpailuun. 

Myöskin toimittajia oli parikymmentä paikalla. Heillä oli oma lehdistölle aidattu alue suoraan lavan edessä, johon he sitten ryhmittyivät kameroidensa ja muistilehtiöidensä kanssa. Joukossa näytti olevan   ruotsalaisiakin toimittajia. 

Pian lavalle sitten astuikin noin klo 18 tapahtuman juontaja. Hän toivotti kaikki fanit tervetulleeksi ja kertoi hieman aikataulusta, eli seuraavaksi olisi luvassa pukukilpailu ja sen jälkeen vielä tietokilpailu, jonka jälkeen Evanna ja Matthew saapuisivat haastateltavaksi. 

Pukukilpailussa joksikin Harry Potter-hahmoksi pukeutuneet fanit pääsivät kilpailemaan siitä, kuka voittaisi kutsun Deathly Hallowsin kutsuvierasensi-iltaan ja virallisen leffajulisteen. Viiden hengen ryhmissä vapaaehtoiset saapuivat lavalle, ja yksi kerrallaan yleisön piti osoittaa suosiotaan suosikilleen jonka halusi pääsevän jatkoon, ja desibelimittarilla mitattiin eniten ääniä saaneet näistä viidestä. Yllämainittujen "esikarsintojen" jälkeen  finalisteja oli jäljellä viisi,  joista yleisö sitten valitsi samalla menetelmällä voittajaksi tytön, joka oli pukeutunut Bellatrix Lestrangeksi, ja toiseksi tuli Albus Dumbledoreksi pukeutunut tyttö. Molemmat saivat yllämainitut palkinnot.

Jonkun ajan kuluttua, noin klo 19.00, kun myös tietokilpailun voittaja oli selvinnyt, tähtien esiintymisaika alkoi olla käsillä, ja juontaja astuikin takaisin lavalle: "No niin, nyt tuli tieto että Matthew ja Evanna ovat juuri lähteneet hotelliltaan autolla ja ovat täällä viiden minuutin sisällä". Tieto aiheutti välittömän tunnelman sähköistymisen ja vieressäni olleet ruotsalaiset fanitkin tajusivat, että nyt alkoi H-hetki olla käsillä. 

Jumalaton kirkuminen ja suosionosoitukset alkoivat yleisön vasemmasta päästä ja kulkivat aina loppupäähän asti muidenkin siihen yhtyessä. Kiljuminen oli nyt niin kovaäänistä ja tunnelma melkein käsillä kosketeltava, että kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että tähdet olivat nyt paikalla. Kun siskojeni kanssa aloin kurotella kohti kiljumisen alkulähdettä ja punaisen maton alkupäätä, näimmekin ensimmäistä kertaa nuoret näyttelijät. 
Evannalla oli tummansininen lyhyt mekko ja piikkikorot. Hän oli värjännyt pitkät hiuksensa ruskeiksi ja oli aivan itsensä näköinen kävellessään hymyillen punaista mattoa pitkin lavalle Matthew vierellään. Haastatteluosuus eteni nopeasti ja sen aikana kävi myös selväksi, ettei Matthew muistuta todellisuudessa tippaakaan roolihahmoaan Nevilleä, kun taas Evanna toi heti elävästi mieleen Lunan olemuksensa ja äänensä puolesta. Matthew vitsaili haastattelijan ja yleisön kanssa useaan otteeseen ja kertoi vapaa-aikanaan muun muassa soittavansa bändissä.

Noin puolen tunnin jälkeen haastattelun loppumisesta ja toimittajien sisätiloissa tapahtuneen haastattelun jälkeen, tähdet tulivat takaisin, ja taas yleisön kirkuna oli korvia huumaavaa. Evanna aloitti nimikirjoitusten jakamisen toisesta ja Matthew toisesta päästä yleisöjoukkoa. 
Eturivissä paine oli valtava ja ensimmäisenä Evannan lähestyessä meitä ja lavan edustaa, se muuttui sietämättömäksi. Järkkärit joutuivat nojaamaan koko painollaan turva-aitoihin, joita vasten me eturiviläiset olimme painautuneet muun yleisön kiihkeästä halusta päästä mahdollisimman lähelle näyttelijöitä.
Evanna oli todella hilpeä kirjoittaessaan nimeään tarjoamaani lehtiöön ja Deathly Hallows -kirjaan. Halattuamme hän jatkoi eteenpäin kohti siskojani. Myös Matthew oli pian kohdallamme. Hän vastaili yleisön kysymyksiin tyynen rauhallisena sutaisten nimeään ojennettuihin lehtiöihin, kirjoihin ja julisteisiin. Kysyin häneltä, pääsisinkö kuvaan hänen kanssaan, ja hän lupasi hymyillen. Ojensin kameraani jo hänen managerilleen, mutta mies ilmoitti, ettei se kävisi päinsä, koska aikataulu oli niin tiukka. Lannistuneena pistin kamerani pois ja ojensin hänelle lehtiön ja kirjan, missä Evannan nimet jo olivatkin.

Pian tämän jälkeen tilaisuus alkoikin jo olla ohi. Näyttelijät olivat jakaneet nimmarit jo kaikille halukkaille ja lähtivät kohti kyytiään huudellen hyvästejä ja vilkuttaen faneilleen.


S.L.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti