keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Downham, Jenny, Ennen kuin kuolen


Kuinka pitkään jaksan sinnitellä? En tiedä. Tiedän vain sen, että minulla on kaksi vaihtoehtoa – pysytellä peittoihin kääriytyneenä ja jatkaa kuolemista tai laatia lista uudelleen ja jatkaa elämistä.

16-vuotiaalla Tessalla on todettu neljä vuotta sitten parantumaton leukemia. Tessa laskee päiviä jouluun, pääsiäiseen ja syntymäpäiväänsä ja miettii kuinka kauan hän saa elää. Toisinaan hän vain kiukuttelee, eikä nouse sängystään. Pian Tessa kuitenkin tajuaa, että hänellä on kaksi vaihtoehtoa – jatkaa elämistään tai odottaa kuolemaa.

Nyt kun Tessalla ei ole enää paljoa elinaikaa jäljellä, hän tekee listan kymmenestä asiasta, jotka hän haluaa tehdä ennen kuolemaansa. Tessa jatkaa listan toteuttamista, vaikka hän on järkyttänyt tekemisillään niin itseään kuin isäänsä, veljeään ja ystäväänsä. Lopulta naapurin Adam antaa Tessalle sen, mitä hän kaikkein kipeimmin tarvitsee.

Romaani on omalaatuinen teos kuolemansairaasta tytöstä, joka on itse hyväksynyt kohtalonsa. Tessa on päättäväinen nuori, joka ei välty mielipahalta ja riidoilta tilastaan huolimatta. Tessa on rohkea sankaritar, joka pelkää kaikesta huolimatta.

Romaani kerrotaan Tessan näkökulmasta ja siinä käytetään elävää kieltä. Juoni on erilainen ja omalla erityisellä tapaa kahlitseva. Romaani on myös ajatuksia herättävä ja saa herkimmät lukijat itkemään. Kirjailija osaa käsitellä vaikeita aiheita hyvin. Teokseen mahtuu paljon tärkeitä ja koskettavia asioita. Kirjailija on osannut luoda myös lähes kaikista henkilöistä moniulotteisia ja kiinnostavia persoonia.
 MO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti