keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Aleksanteri Suuren sotaretket

Toimittanut Ruth Sheppard, Suomessa julkaissut Gummerus (2009).



Sheppardin kirja Aleksanteri Suuren 11 vuotta kestäneistä sotaretkistä on laaja teos. 256 sivua pitkä teos on kuitenkin jo ulkoasultaan houkutteleva. Kirjoittaja on käsitellyt Aleksanteri Suuren valloituksia hyvin laajalti. Kirja aloittaa kertomalla asioista monta sataa vuotta ennen Aleksanterin syntymää. Siten on pohjustettu Makedonian nousuun johtaneita tapahtumia ja setvitty poliittisten tilanteiden kehittymistä antiikin Kreikassa.

Vaikka pääpaino onkin Aleksanterissa, hänen armeijassaan ja valloituksissaan, on tilaa jätetty muullekin. Ympäri kirjaa ripotellut tietolaatikot antavat yksityiskohtaista tietoa esimerkiksi Aleksanterin ystävistä, hänen valloittamiensa alueiden kulttuureista sekä useista Aleksanteriin liitetyistä uskomuksista. Kirjan loppupuolella käsitellään Aleksanterin kuolemaa sekä sitä, mitä hänen valtakunnalleen tapahtui hänen kuoltuaan.

Kirja on koostettu miellyttävällä tavalla. Tieto on jaoteltu selkeästi eri teksteihin, ja asioita valotetaan usein kartoilla, valokuvilla ja piirroksilla. Sisällysluettelo ja hakemisto on tehty huolellisesti. Teoksen kuvituksessa on myös käytetty kekseliäästi Aleksanteria eri aikakausien ja kulttuurien taiteessa. Vaikka teos onkin historian ystävälle aarre, voi se olla tylsää luettavaa muille. Asioita on yritetty valottaa paljon, mutta lukijalla on kuitenkin oltava tietty kiinnostus Aleksanteriin ja hänen aikakauteensa.

Aleksanteri Suuri on kiistatta maailmanhistorian kuuluisimpia sotapäälliköitä. Sheppard on tehnyt suuren työn kerätessään tietoa, aineistoa ja kuvia muodostaakseen niistä tämän teoksen. Mielestäni hän on onnistunut hyvin. Asiat on koottu toimivaksi paketiksi, joka miellyttää kiinnostunutta lukijaa. Suosittelisin sitä historian harrastajille ja varsinkin niille, jotka haluavat Aleksanteria käsittelevän vahvan perusteoksen kirjahyllyynsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti